ПРАВИЛА В'ЇЗДУ В ШЕНГЕНСЬКУ ЗОНУ


Шенгенська зона об`єднує європейські країни, що підписали Угоду «Про відміну паспортного та митного контролю між країнами Європейского союзу» від 14 липня 1985 року. Угода набрала чинності 26 березня 1995 року. 15 березня 2006 року було прийнято Шенгенський кодекс про кордони.

Пакет документов для шенгенской визы
(0362) 45-23-19, (097) 645-47-22
aladin.tour@gmail.com

З 21 грудня 2007 року Шенгенська зона налічує 24 країни ( 22 з 27 країн-членів ЄС та 2 країни Європейської економічної зони): Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Ісландія, Італія, Греція, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Іспанія, Швеція, Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Чехія.

Згідно з Шенгенською Угодою, для в’їзду до Шенгенської зони громадяни третіх країн, в тому числі й України, потребують оформлення віз (за деякими виключеннями для окремих категорій громадян України, зазначеними нижче). Візи мають оформлюватися в посольстві тієї країни-учасниці Шенгенської угоди, державний кордон якої перетинатиметься першою або яка є країною основного призначення. Шенгенська віза дійсна для перебування в усіх країнах-учасницях Шенгенської угоди.

Для подачі заяви на отримання візи до Шенгенської зони необхідно мати дійсний паспортний документ або дозвіл на проживання в Україні, який має бути дійсним щонайменше протягом трьох місяців після повернення з країни-учасниці Шенгенської угоди.

Визы Шенген
(0362) 45-23-19, (097) 645-47-22
aladin.tour@gmail.com

Перелік необхідних документів для оформлення Шенгенської візи надається посольством кожної країни-учасниці Шенгенської угоди. До основних документів належать: - візова анкета, паспортний документ, дійсний для виїзду за кордон, ксерокопія першої сторінки закордонного паспорта, поліс медичного страхування, який охоплює термін перебування, зазначений у візовій анкеті. Водночас, згідно з законодавством країн-учасниць Шенгенської угоди, в кожному окремому випадку, з метою підтвердження даних, що містяться у візовій анкеті, консульська посадова особа має право вимагати додаткові документи: підтвердження мети поїздки (запрошення), підтвердження щодо працевлаштування або здійснення підприємницької діяльності заявника, наявність фінансових засобів забезпечення на термін перебування, тощо.

З 01 січня 2008 року порядок виїзду громадян України на термін не більше 90 діб до країн-учасниць Шенгенської угоди, які є членами ЄС, (Норвегія та Ісландія не входять до ЄС) регулюється положеннями Угоди між Україною та ЄС про спрощення оформлення віз.

Згадана Угода передбачає суттєві преференції для громадян України.

5-річні багаторазові візи можуть отримати дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, які регулярно подорожують до держав-членів, журналісти, офіційні особи центральних та місцевих органів влади, постійні члени офіційних делегацій.

1-річні багаторазові візи можуть бути видані діячам науки, культури, спортсменам, професійним перевізникам, членам екіпажів поїздів, учасникам програм обміну між спорідненими містами.

Право на безкоштовне оформлення віз мають дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, учні, студенти, громадяни, які подорожують з гуманітарною метою, інваліди та супроводжуючі особи, спортсмени та супроводжуючі особи, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, пенсіонери, діти віком до 18 років та залежні особи віком до 21 року, члени офіційних делегацій, представники центральних та місцевих органів влади, учасники наукових, культурних та мистецьких заходів, учасники програм обміну між спорідненими містами.

Консульський збір для інших категорій громадян України складає 35 євро, у випадках термінового оформлення візи – 70 євро.

Помощь в оформлении виз в ЕС
(0362) 45-23-19, (097) 645-47-22
aladin.tour@gmail.com

Терміни розгляду заяв на видачу віз становлять до 10 днів, в окремих випадках з метою перевірки наданих заявником відомостей можуть бути продовжені до 30 днів.

Громадяни України – власники дипломатичних паспортів, мають право безвізового в’їзду та перебування на території держав-членів ЄС (за винятком Великобританії, Данії та Ірландії) на термін до 90 днів протягом 180 днів.

Крім цього, для власників службових паспортів України на підставі двосторонніх міжурядових угод діє безвізовий режим в”їзду до Литви, Польщі, Словаччини та Угорщини.


Информация взята с официального сайта Министерства Иностранных Дел Украины